Будь ласка, оцініть, навівши мишку на шкалу:
( 4.0 | 7 голосів )


Пасха – найвеличніший день для усіх християн, який святкують щороку вже протягом багатьох століть.  Здавалося б, абсолютно все, що стосується страждань і смерті Ісуса Христа, вже детально і похвилинно дослідили богослови, виписали детальну послідовність усіх подій, що стосуються цих знаменитих пасхальних днів. Але коли вдумливо читати Слово Боже – постійно виникають якісь неспівпадіння, неузгодження, відповіді на які не спроможна дати офіційна трактовка цих подій. Давайте розглянемо деякі з них.

 

Погодинна хронологія подій

Досліджуючи погодинну хронологію подій страждання і смерті Ісуса Христа, ми бачимо неузгодженність цих подій і невідповідність офіційної версії до опису їх у Євангеліях. Ось як Іван описує другий суд Пилата над Ісусом: Був то ж день Приготовлення Пасхи, година була близько шостої. І він каже юдеям: Ось ваш Цар! Та вони закричали: Геть, геть із Ним! Розіпни Його! Пилат каже до них: Царя вашого маю розп'ясти? Первосвященики відповіли: Ми не маєм царя, окрім кесаря! (Ів.19:14-15). Але Матвій і Лука описують, що перед шостою годиною Христос вже був на хресті розп’ятий: І промовив до нього Ісус: Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю! Наближалася шоста година, і темрява стала по цілій землі аж до години дев'ятої...(Лк.22:44-45). А Марко зафіксував час, коли розп’яли Христа: Була ж третя година, як Його розп'яли. (Мр.15:25). Як пояснити таку невідповідність у хронології подій?

І богослови пояснили, і пояснення виглядає дуже мудро. Але намагалися вони не дійти істини, а втиснути неузгодження в межі наявного міфу. Богослови припустили, що Іван користувався іншим часом за римським принципом. Треба тут зазначити, що єврейський принцип відліку часу відрізняється від нашого: у євреїв, як і взагалі в Біблії, день починається о 6 ранку за Київським часом (згідно з римським принципом, який прийнятий і у нас) і закінчується о 6 годині вечора. З 6 години вечора вже починається наступний календарний день. 

Так ось, щоб якось пояснити ці неузгодження, богослови вирішили, що Іван користувався римським часом. Тоді виходить, що другий суд у Пилата відбувався вдосвіта, ще перед 6 годиною ранку. Наскільки вірогідний такий хід подій? Давайте розглянемо, які події відбувалися вдосвіта. 

Вдосвіта, коли заспівав півень, Христос був ще в домі первосвященника: І, вийшовши звідти, він гірко заплакав! А люди, які ув'язнили Ісуса, знущалися з Нього та били. І, закривши Його, вони били Його по обличчі, і питали Його, приговорюючи: Пророкуй, хто то вдарив Тебе? І багато інших богозневаг говорили на Нього вони... (Лк.22:62-65). Після того, як заспівав півень, з Ісуса знущалися, били, зневажали Його. І не 15хв…

Читаємо далі і бачимо, що Слово Боже повністю заперечує версію богословів про римський час: А коли настав день, то зібралися старші народу, первосвященики й книжники, і повели Його в синедріон свій (Лк.22:66). До другого суду у Пилата ще далеко. Зрозуміло, що всі ці події не могли вкластися у час «близько шостої» навіть, якщо припустити, що це шоста ранку.

Намагання богословів будь-яким способом довести правдивість придуманих міфів, пропонуючи різні фантастичні версії, доводить до безумства і применшує страждання Христа. Ці страждання неможливо втиснути в один день, як би ми не намагалися цього зробити. 

Коли була вечеря Господня?

Тепер розглянемо питання про вечерю Господню, а власне питання, коли вона була. В межах популярного міфу прийнято вважати, що ця подія відбулася у четвер. Які підстави існують для такого твердження? Найперше, про це говорить логічно впорядкована послідовність подій: вечеря, нічна молитва, схоплення Ісуса, знущання з Нього тощо. Тобто, якщо вважати, що смерть Христа на Голгофі була в пятницю, то логічно припустити, що вечеря була в четвер. Але логічно – не означає правильно, потрібні ще якісь серйозніші докази. Ще один аргумент знаходимо в Матвія: І сталось, коли закінчив Ісус усі ці слова, Він сказав Своїм учням: Ви знаєте, що через два дні буде Пасха, і Людський Син буде виданий на розп'яття (Мт.26:1-2). Це Христос сказав напередодні цих подій і все наче гарно вкладається в загальну канву: один день – вечеря, наступний – страждання і смерть, а ще наступний – Пасха. Але ж ні, не зовсім вкладається: Христос говорив – через два (а не три) дні Пасха і саме в день Пасхи Він буде виданий на розп’яття, щоб сповнилося Писання про Нього. Не могло бути ні раніше, ні пізніше, а точно тоді, коли говорить Писання. 

Тут ще одне питання з’являється: коли ж була Пасха? Наступний день після поховання Христа, як написано в Івана: тож юдеї, щоб тіла на хресті не зосталися в суботу, був бо Великдень тієї суботи просили Пилата зламати голінки розп'ятим, і зняти (Ів.19:31). Чи може Пасху Христос святкував під час вечері? «А першого дня Опрісноків учні підійшли до Ісуса й сказали Йому: Де хочеш, щоб ми приготували пасху спожити Тобі? А Він відказав: Ідіть до такого то в місто, і перекажіть йому: каже Вчитель: час Мій близький, справлю Пасху з Своїми учнями в тебе.» (Мт. 26:17-18).

Якщо ми знайдемо правильну відповідь на це питання – все стане на свої місця. А відповідь лежить на поверхні, якщо досліджувати Слово Боже. 

А заважає нам зрозуміти істину наша інертність мислення – ми звикли, що свято має бути один день. Ну, два дні, від сили 3 дні. А свято Пасхи відрізняється від наших стереотипів – воно триває 7 днів: «Першого місяця, чотирнадцятого дня місяця будете їсти опрісноки аж до вечора дня двадцять першого того ж місяця» (Вих. 12:18). Але власне Пасха і священні збори мають бути 14 числа, далі йдуть дні Приготовлення і 21 числа – знову Великий День і священні збори: «Першого дня будуть святі збори для вас, жодного робочого зайняття не будете робити. І будете приносити для Господа жертву сім день; сьомого дня збори святі» (Лев. 23:7-8). Тепер все сходиться: вечеря Господня відбувалася 14 числа саме перед першим днем Пасхи, і Христос справив Пасху за законом із учнями Своїми. Саме про цей день Він говорив: «через два дні буде Пасха, і Людський Син буде виданий на розп'яття» (Мт.26:1-2). Зверніть увагу: виданий, а не розп’ятий. Пасха починалася ввечері і саме на цю Пасху Він був виданий після вечері. Не даремно Опрісноки тривають 7 днів – це час страждання і смерті Ісуса Христа. Самі страждання, знущання із Христа, численні суди в домі Каяфи, у синедріоні, у Пилата, знущання в палаці Ірода тривали декілька днів. Останній суд у Пилата відбувся близько шостої години за день до розп’яття Ісуса Христа на Голгофі. Це пояснює також, чому описуючи різні події страждання і смерті Христа Іван часто згадує день Приготовлення: 19:14, 19:31, 19:42. У російському синодальному перекладі ці слова просто замінили на п’ятницю, щоб у вірян навіть думки не виникало сумніватися в офіційній версії. Насправді, у цих місцях мова йде звісно не про п’ятницю і навіть не про День Приготування, а про Приготовлення до останнього Великого Дня Пасхи, в оригіналі стоїть слово Παρασκευή, цебто тоді весь тиждень були дні приготовлення до Великої суботи. Вже в Марка бачимо точніший переклад: «А коли настав вечір, через те, що було Приготовлення, цебто перед суботою, прийшов Йосип із Ариматеї, радник поважний, що сам сподівавсь Царства Божого, і сміливо ввійшов до Пилата, і просив тіла Ісусового.» (Мар.15:42-43). З першого погляду, можна подумати, що мова про п’ятницю йде – вона ж перед суботою. Але вже настав вечір, а вечір п’ятниці вже вважався суботою. Тобто ці події могли бути лише перед суботою, тобто в четвер, чи навіть у середу. Усі ці дні були Приготуванням до суботи. Мені важко поки сказати, у який саме день був розп’ятий Христос – у середу чи у четвер, але точно можна сказати, що це не могла бути п’ятниця жодним чином. Також ми не можемо точно сказати, коли саме Ісус Христос воскрес із мертвих: ця велика подія могла статися як у суботу, так і в неділю вночі. Вдосвіта у неділю стався землетрус, ангел відвалив камінь від гробу і показав жінкам і сторожі, що гріб порожній, у ньому нікого немає. Тоді відбулася демонстрація воскресіння, а саме Воскресіння могло відбутися раніше і непублічно. 

Висновки

Таке розуміння подій, пов’язаних із стражданнями, смертю і Воскресінням Ісуса Христа, пояснює усі «неузгодження», які виникають в офіційної версії тлумачення цих подій, і повністю відповідають усім місцям Біблії, які це описують.

У цій статті ми з’ясували лише те, що Ісус Христос не міг бути розп’ятим у п’ятницю і Його страждання й численні суди над Ним ніяк не могли відбуватися протягом одного дня. Також було з’ясовано, що Христос справив Пасху з учнями по Слову Божому ввечері 14 числа першого місяця і в ту ж ніч Він був виданий на розп’яття. Але який це був день тижня – невідомо і це питання вимагає подальшого дослідження. Також у цій статті нез’ясовано питання, у який день Христос був розп’ятий та в який день воскрес.

Головна вада офіційної версії – намагання втиснути страждання Христа в один день і тим самим применшення цих страждань, які переніс Христос. Правильне розуміння допоможе більше перейнятися глибиною Його мук, терпеливості і величчю жертви Ісуса Христа. У Ньому виконався весь Закон, а постанова про святкування Пасхи – віковічна, тобто і сьогодні ми повинні святкувати Пасху саме так, як святкував Христос: принизив себе перед учнями спочатку, а тоді пройшов через приниження і знущання релігійних очільників, а тоді суд і зневага світської влади. Пройдімо подумки усі етапи Його страждань, щоб пережити це у серці своєму, пройдімо 7 днів Приготовлення до Великого дня Пасхи, щоб достойно згадати смерть Його і ввійти у Його воскресіння. 


Поділитися:
[+]
Сподобалось
5