„От я і говорю що потрібно визначити що таке "таїнство". І тільки хочу підкреслити, що вони не особливі, а такі самі люди як рядові члени Церкви, які отримали служіння для Бога для збудування Церкви.”
М: Поняття „Таїнство” вже давно визначене, просто його по-різному сприймають (або не хочуть взагалі сприймати) протестанти, баптисти і традиційні Церкви…. Так, по способу життя священики, монахи і інші вірники мають однакові шанси на спасіння, тому й є одинакові для Бога. Таїнство визначає служіння священиків, дияконів, єпископів… Вони просто мають особливу можливість вести Літургію, здійснювати інші таїнства… Всі християни чимось різняться за служінням Богу. „Єдність в різноманітті”. Тому є один мудрий вислів просвященика: „ак, це така сама людина, але й не така… ” До речі монашество і схима – не Таїнства, то в чому проблема. Це різні стани служіння. Примусовий целібат також не біблійна установа. Ось тому в східних Церквах його й нема. Навіть вище „начальство”: на єпископа, або архимандрита наприклад, можуть вибрати чоловіка, який був колись жонатий, але з тих чи інших причин (наприклад через старість) живе з дружиною „як брат і сестра”….
„У традиційній церкві це поєднано з цитатою "кому відпустите гріхи, відпустяться"... сказаною апостолам...” Хіба є таке місце у Біблії? Прощає один Бог гріхи.
М: Звичайно є: Івана 20. 23 „Кому гріхи простите, простяться їм, а кому затримаєте, то затримаються!”
Я, звичайно, не знаю так добре цитувати Біблію, як протестанти, чи баптисти… Але від початку до кінця я її прочитав лише один раз (не рахуючи прочитання дитчої Біблії), а потім лише уривки перечитував. І Бог так дає, що я згадую в потрібні моменти потрібні фрази, але не памятаю їх главу і стихи, тому Слава Богу, що придумали електронний пошук!
„Сповідь перед священиком( пресвітером)це не біблійний підхід, я думаю що ви не знаєте як за комуністів священики були за одно з ними, всі сповіді здавала. Я розумію що сповідь потрібна уже у крайних випадках, а не тому що це так правильно каятися. Каятися потрібно перед Богом, у всіх своїх гріхам, звісно якщо є гріх перед людиною, то потрібно і у неї попросити вибачення.”
М: Вибачте, але Ви ніяк не хочете заглиблюватись у християнське вчення. Давайте розглянемо детальніше:
„Сповідь перед священиком( пресвітером)це не біблійний підхід,”
М: Оскільки є така фраза: Івана 20. 23 „Кому гріхи простите, простяться їм, а кому затримаєте, то затримаються!”, то це вже Біблійний підхід. По-друге: Чи Ви читали книгу Якова Дика „Иисус исцеляет разбитые сердца”? Там автор (якийсь з євангельських церков., навірно баптист) описує, як сповідав свої гріхи одному старцю… І що у євангельських церквах так прийнято… Чим гірше сповідатись духовному провіднику народу Божого?
„що ви не знаєте як за комуністів священики були за одно з ними, всі сповіді здавала.»
Чому Ви так думаєте? Може я не знаю, як за згоди „церковників” протягом історії робились набагато більші паскудства? За них, Іва-Павло просив вибачення від усієї Церкви Католицької? Людство чекає вибачень і від керівництва православної конфесії (Зауважую – православної конфесії, бо взагалі-то православною є вся Церква Христова - невидима), якщо таких вибачень ще не було. Також суспільство чекає вибачень від тих „православних” які зруйнували перші друкарні Федорова… і інших вибачень.
Таких священиків-зрадників треба „гнати в шию”, якщо щиро не покаялись. А якщо й покаялись, то їм досить і мирянами бути. В моїй області греко-католики були в підпіллі, а „православні” скромно прийняли в подарунок від влади СССР частину! бувших володінь греко-католиків… Та й тепер є різні „православні” і різні „католики” і „протестанти”. Одні спільно виконують божу справу, тоді як інші чубляться між собою… І це не лише священиків стосується. Але це не скасовує правдивість віковічних традиціїй, чи таїнств. Просто в такий період як, в СССР, я б не ходив до священиків, які прийняли таку владу! Краще з підпільними було мати справу… Думаєте люди не бачили, яка у них влада? Конєчно бачили, просто їх застрашили так, що своїм дітям вони мало про це розказували, щоб діти не проговорились. Та ще й в школі дітям довбили в мізки, яка хороша партія… І два поколіняння підтримували ту владу, все більше забуваючи про церкву. Але сташі ж то не забули…. Мій дід і бабуся так і не стали партійними… Вони весь період вірили в Бога, але тайком. Хоча в хаті тримали образ на релігійну тематику… Їх навіть раз застукали (а дід був бухгалтером на крутому в той час заводі) і все-таки нічого не зробили, знову ж таки Слава Богу!
„Я розумію що сповідь потрібна уже у крайних випадках, а не тому що це так правильно каятися”
М: А коли людина свідомо і вільно (ніхто її не заставляв) згрішила проти ближнього свого і проти Бога, хіба це не крайній випадок? Людина ж свідомо відійшла на край пропасті. Каятись Богу в душі (в думці) – необхідно, само собою. Не можна просто прийти до сповідника (священика, наприклад) і просто розказати йому про свої прогріхи. До цього необхідно відчути великий надприродний (ради любові до Бога) жаль, розкаяня за свої гріхи! А сповідь – формальний, кінцевий етап… І за випадкові помилки і прогріхи навіть у нас кажуть, що не „мусай” казати священику, можна і в думці покаятись… Але за свідомий і вільний переступ казати священику тому, кому сповідаєшся – обовязково. Він дасть пораду, як такі гріхи далі не робити. Це ще одна перевага сповідання гріхів! З мого власного досвіду, якщо приходити до сповіді періодично (як згрішиш і виникне відчуття покаяння), то чим далі. Тим менше гріхів робиш. Слава за це Богу! І ще священик дає покуту. Це така духовна практика, щоб людина постаралась щось зробити, або додатково помолитись Богу (!). Покута додатково заставляє задуматись людину, чи грішити далі. (Аналогічно в фізіології людини це означає – підкріплення умовного рефлексу ). І хоч я пожартував таким аналогом, але доля правди в ньому є. Людин яка відрождилась від Духа Святого, - ще не досконала. Вона зростає в Дусі Святому все життя. І їй потрібна допомога… Багато хто з священиківвважає, що добре мати одного духівника… Я для себе важаю, що краще питати думки багатьох священиків, знайомих теологів, читати Біблію, старовинні і нові християнські твори…, молитись, відвідувати Літургію,
Ще про покаяння скажу таке, що людина, навіть якщо не змогла прийти до сповіді, але покаялась щиро і померла, прощена! Так у нашому катехизмі написано! Почитайте катехизми традиційних церкво. Там багато цікавого і багато в чому спільного з вашим вченням знайдете.
„звісно якщо є гріх перед людиною, то потрібно і у неї попросити вибачення.”
М: В принципі треба… Хоча це інколи не допомагає. Та людина може загордитись, шо вона права і далі буде ще більше гризти того, хто „неправий”, а часто буває так,, що у сварці не праві в чомусь обоє… Саме краще вибачення – це примирення. Примиреня буває і без слів…. При чому далі, той хто мав би просити вибачення, вже не робить злого, а робить добре людині, яку образив… Хоча, якщо відчуваєш необхідність (ти не правий був, а та людина повністю права), тоді треба просити вибачення.
Коли живеш у Святому Дусі, багато чого відкривається…
|